Potrivit datelor Web Ranking Universities, ediția lunii iulie 2018, Universitatea de Stat din Moldova ocupă primul loc în topul celor mai bune universități din Republica Moldova. Ceea ce ține de cele mai bune universități din lume, nici o universitate din Moldova nu se regăsește acolo.

În top 10 cele mai bune universități din lume, opt sunt din Statele Unite ale Americii, iar două din Marea Britanie. Astfel, pe primul loc se clasează Universitatea „Harvard”, la fel această universitate se afla pe primul loc.

Din Europa în top 10 cele mai bune universități sunt cele din Marea Britanie, Elveția, Danemarca și Franța. Pe primul loc este Universitatea „Oxford” din Regatul Unit.

Indicatorii luaţi în calcul de ranking-ul Web of Universities (Webometrics):

50% – Vizibilitatea – numărul total de linkuri externe pe care domeniul web al Universităţii le primeşte de la terţe părţi;

5% – Prezenţa online – poziţia în motoarele de căutare şi vizibilitatea globală pe Internet;

10% – Deschiderea – numărul total de documente publicate pe site-uri dedicate;

35% – Excelenţa – calitatea articolelor ştiinţifice publicate în reviste internaţionale cu impact ridicat, aflate în primele 10% cele mai citate într-un anumit domeniu.

Paginile web ale instituţiilor au fost incluse în top grație realizării planului de acţiuni privind informatizarea sferei educaţionale din Republica Moldova, care include conectarea tuturor subdiviziunilor universitare la Internet, la bazele de date educaţionale şi ştiinţifice internaţionale, elaborarea şi menţinerea site-urilor web, precum şi dezvoltarea serviciilor informaţionale.