Una dintre cele mai mari probleme a unui tânăr, după finanalizarea studiilor este identificarea unui  loc de muncă conform specialității, însă din cauză că angajatorii doresc persoane cu experiență de muncă, tinerii specialiști sunt excluși din start.  Dar odată cu lansarea proiectului ”Suport pentru integrarea profesională a tinerilor pe piața muncii FOCUS III” situația din municipiul  Soroca s-a înbunătățit, dovada acestui fapt este recenta angajare  a celor unsprezece absolvenți ai Școlii Profesionale la companiile de textile din municipiul Soroca în calitate de cusători.

Aceaste companii merg în întâmpinarea tinerilor specialiști, oferindule șansa de a pune în practică cunoștințele căpătate în cadrul școlii, fără de a întrerupe procesul de studiere- angajare. Tinerii   angajații sunt remunerați cu salarii atractive, premii lunare, pachet social, orar convenabil, transport în localitățile rurale. Absolvenții s-au încadrat foarte ușor în colective, colaborează în permanență cu colegii, sunt mulțumiți de ghidarea oferită de coordonatorii  proiectului ”FOCUS III” în procesul de căutare și angajare în câmpul muncii. Ei îndeamnă toți tinerii absolvenți ai municipiului Soroca și tinerii care sunt în căutarea unuii job bine plătit, să se adreseze la CRT DACIA.

”E nevoie ca angajatororul să ofere platformă unui tânăr pentru a capăta  experienţă ", spune Natalia,  care după absolvirea Școlii Profesionale  a fost mult timp în căutarea unui loc de muncă, ”dar cu ajutorul echipei CRT DACIA care a convins angajatorii să aibă încredere în noi, tinerii specialiști ne-am încadrat cu succes și am demonstrart că vârsta nu este un obstacol și experiența nu este un obstacol atunci când vrei să lucrezi”.

Pe lângă suplimentul salarial, proiectul ”FOCUS III” implimentat de CRT DACIA oferă și alte oportunități: una dintre ele fiind cursurile de bunăstare socială durabilă.  Scopul este ca tinerii,  să dobândească competențe profesionale practice, astfel încât să devină competitivi pe piața muncii și să fie eficient pregătiți pentru tranziția de la școală la viața activă. Lucru alături de profesioniști le vor forma atitudini față de muncă: respect, seriozitate și responsabilitate, punctualitate, pregătindu-i pentru adaptarea la viitorul loc de muncă.

Proiectul ”Suport pentru integrarea profesională a tinerilor pe piaţa muncii FOCUS III” este implementat de Centrul de Resurse pentru Tineret DACIA și susținut financiar de Fundația Guvernului și Societății Civile a Principatului Liechtenstein (LED) în Republica Moldova.